Etsitkö kuvia blogiartikkelisi elävöittämiseen? Netissä on paljon kuvia, mutta suurin osa on suojattu tekijänoikeuksilla. Ilmaisia kuviakin löytyy, kun osaa etsiä. Ilmaisetkin voivat olla hyvälaatuisia. Toki niiden etsimiseen kuluu enemmän aikaa kuin sopivan kuvan ostamiseen.

Jos kuitenkin ajattelit säästää ja etsiä ilmaisia kuvia, tutustu tekijänoikeuteen ja suuntaa vasta sitten ilmaisiin kuvapankkeihin. Näin vältyt yllätyslaskuita. 

Huomioi, että ”free images” -haulla löytyvät sivustot ovat yleensä maksullisia. ”Free” viittaa niissä rojaltivapauteen (royalty free), eli et joudu maksamaan kuin kerran.

Saako kuvia ottaa käyttöön netistä?

Kuvat ovat tekijänoikeuslain alaisia, eikä niitä saa käyttää. Omistajan ei tarvitse ilmoittaa, että kuva on suojattu. Etsi kuvia, joiden käyttö on vapautettu tai pyydä lupa.

Vapaita kuvia voit etsiä laittamalla kuvahakuun Public Domain tai Creative Commons. Näillä lisensseillä julkaistuja kuvia saa käyttää. Public Domain -lisenssillä julkaistessaan tekijä on luopunut kaikista niistä oikeuksista, joista on mahdollista luopua. Creative Commonsiin kuuluu erilaisia lisenssejä, joista julkaisija voi päättää, mitkä oikeudet hän haluaa antaa ja mitkä pitää itsellään.

Ole siis tarkkana, saako kuvaa käyttää kaupallisesti, saako sitä muuttaa. Jos muttamnen on sallittua, yleensä uusi kuva täytyy julkaista samalla lisenssillä.

Mistä kuvia kannattaa etsiä?

Flickr.com-sivusto on hyvä paikka etsiä valokuvia. Kuvien yhteydessä on ilmoitettu selkeästi, millä lisenssillä kuva on julkaistu. Jos tarvitset ilmaisen kuvan valitse hakutyökalussa Creative Commons -kohta. Ole silti tarkkana, vastaako lisenssi käyttötarkoitustasi. Erityisen tarkkana kannattaa olla siinä, saako kuvaa käyttää kaupallisesti.

Minä pidän Flickrissä siitä, että kuvat on helppo linkittää omalle sivustolle. Linkitys tapahtuu Share this -toiminnolla vähän samaan tapaan kuin YouTube-videoiden upotuskoodilla. Kopioit vain pätkän koodia sivullesi ja kuva näkyy blogissasi, mutta ei vie levytilaasi.

Tässä muutamia muita ilmaisia ”kuvapankkeja”:
Apua bloggaamiseen

Pohditko blogin perustamista?

Tai pitäisikö nykyistä blogiasi kehittää?

Lataa ilmainen Miten aloitat bloggaamaan ammattimaisesti -pikaopas

Pin It on Pinterest

Share This