Sisältöstrategia muistuttaa, miksi blogi on olemassa. Se on käytännön työkalu, jonka pitäisi olla jokapäiväisessä käytössä. Ilman sisältöstrategiaa blogin suunta katoaa ennemmin tai myöhemmin.
Bloggaaja on vähän väliä saman ongelman edessä: Mistä tänään kirjoittaisin blogiini? En tarkoita tyhjän paperin syndroomaan, vaan sitä, kun tatsi koko hommaan on kadoksissa. Minulle tämä on tuttua huttua. Pää pörisee ylikierroksilla ja ideoita pursuaa, mutta en saa mistään oikein kiinni. Silloin kaivan esille sisältöstrategiani.
Jos joudut usein tämän tilanteen eteen, uuden strategian luominen on todennäköisesti oikea ratkaisu. Vaihtoehtoisesti, kaivat vanhan strategian esille ja ryhdyt noudattamaan sitä. Perinteinen missio-visio-dokumentti toimii vallan mainiosti, jos se on laadittu ajatuksella. Pelkästä mapin täytteeksi tehdystä prujusta ei tietenkään ole iloa.
Toiminta-ajatuksen (= missio) ja tavoitteiden (= visio) täytyy olla käytännöllisiä ja innostavia. Epämääräinen sanasekamelska tai epärealistiset tavoitteet eivät palvele tarkoitusta. Jos sellainen strategia löytyy arkistostasi, voit laittaa sen samantien silppuriin. Tee uusi ja entistä parempi.
Strategia on sinua, tiimiäsi ja yritystäsi varten, mutta kirjoita se niin, että kuka tahansa ymmärtäisi sen.
Millainen on hyvä sisältöstrategia?
Sisältöstrategia on konsulttikieltä. Se tarkoittaa ideaa siitä, mikä on sisällöntuotantosi lähtökohta ja tarkoitus.
Hyvä sisältöstrategia kertoo, millaista sisältöä tarjoat houkutellaksesi kiinnostuneet asiakkaiksesi kilpailijoitasi tehokkaammin.
Sisältöstrategian tärkein osa ja lähtökohta on kohderyhmän tunteminen. Mitä paremmin tiedät, mitä kohderyhmäsi kaipaa polttavimmin, sitä helpompi sinun on tehdä sitä kiinnostavaa sisältöä.
Harvalla toimialalla kilpailu on niin vähäistä, ettei tarvitsisi miettiä, miten teen asiat kilpailijoita paremmin. Matkimalla saattaa päästä alkuun, mutta onnistuakseen jatkossa on löydettävä oma tyyli.
Sisällöntuottaminen huvin vuoksi on kiva harrastus, mutta yritysblogin tarkoitus on saada lisää asiakkaita. Hyvä alku on saada blogiin lukijoita, mutta strategiassa täytyy olla määriteltynä, miten asiakkuudet lopulta syntyvät.
Helppo strategiatyökalu
Strategiatyötä varten perustetaan yleensä työryhmä, joka pohtii strategiaa useinta kuukausia ja suoltaa lopulta dokumentin, jota kukaan ei jaksa lukea johdantoa pidemmälle. Tällainen hutunkeitto on turhaa suuryritykselle ja yksittäisellä bloggaajalle se on täysin mahdoton – onneksi.
Voisiko tärkeän asian saada ylöskirjoitettua helpomminkin? Luulenpa niin, siksi olen kehitellyt helppoa strategiatyökalua. Toivottavasti siitä on sinulle hyötyä.
Toiminta-ajatus
Toiminta-ajatukseen on tarkoitus tiivistää, miksi julkaiset tai ylipäätään teet sitä, mitä teet? Mikä on olemassaolosi oikeutus? Ehkä olemassaolon oikeutus on vähän raskaasti sanottu, mutta yrityksellä siihen tiivistyy kilpailuetu: Miksi me, eikä kilpailija?
Esimerkiksi Nettitehostimen toiminta-ajatus:
Autamme (oman alansa) asiantuntijaa tuomaan (itsensä ja) osaamisensa esille.
Kenelle julkaiset?
Mieti, ketkä kuuluvat ydinkohderyhmääsi?
Kohderyhmän tuntemus on ehkä tärkein yksittäinen asia, mihin bloggaajan on syytä paneutua. Usein blogin ja muun sosiaalisen median kautta yrityskin saa parhaan käsityksen yleisöstään – itse asiassa usein paremman kuin kivijalkaliikkeessä asioineista.
Nettitehostimen kohderyhmä on asiantuntijat, jotka työskentelevät pk-yrityksissä tai freelancereina.
Mitä julkaiset?
Määrittele, mitä julkaiset? Minkälainen sisältö kohderyhmääsi kiinnostaa? Millaisia ongelmia sillä on? Mitä kohderyhmääsi kuuluvat etsivät netistä?
Me pyrimme auttamaan asiantuntijoita mm. kertomalla vinkkejä, julkaisemalla hyväksi havaittuja toimintamalleja ja tutkimalla uusia työkaluja sisällön julkaisemiseen ja jakamiseen.
Mitä kohderyhmäsi hyötyy?
Kirjaa strategiaasi, mitä seuraajasi saavat kuluttaessaan sisältöjäsi? Mikä sen tarjoama hyöty on?
Sisältösi on onnistunutta, jos pystyt helpottamaan lukijoittesi arkea.
Toivomme Nettitehostimen asiakkaiden löytävän itselleen sopivat ja tehokkaat tavat uusien asiakkaiden saamiseksi.
Yhteenveto
Sisältöstrategia on ”työkalu”, jolla bloggaaja tai muu sisällöntuottaja pysyy kurssissa. Jokaiselle tulee päiviä, jolloin suunta on hukassa, mutta selkeän strategian avulla harhailu jää yhden päivän mittaiseksi tai jopa lyhyemmäksi.
Strategian on syytä olla niin selkeä, että muistat sen ulkoa. Ehkä se silti kannattaa kiinnittää työpöydän läheisyyteen huoneentauluksi.
Apua bloggaamiseen
Pohditko blogin perustamista?
Tai pitäisikö nykyistä blogiasi kehittää?
Lataa ilmainen Miten aloitat bloggaamaan ammattimaisesti -pikaopas